Allt du vill veta om skottsäkerhet

Så fungerar skottsäker teknik

Ett skottsäkert skydd består av ett yttre nylonhölje och en ballistisk platta. Skyddet mot skott finns i plattan som är tillverkad av extremt starka fibrer som absorberar och fördelar energin från en kul ut i hela plattan. Därigenom minskas slagstyrkan (s.k. Blunt Trauma), kulan stoppas från att tränga igenom och det gör inte lika ont att bli träffad. För ont gör det alltid och blåmärke får du räkna med.

Fibrerna i plattan

Plattan är oftast uppbyggd i lager med ballistiska fibrer av aramid (Kevlar och Twaron) eller UHMWPE (EA-TEX och Dyneema). Dessa fibrer vävs fibrerna kors och tvärs i en 3D-struktur tills de är nästintill ogenomträngliga. Antalet lager hänger samman med vilken NIJ-skyddsgrad plattan har. Ju fler lager, desto högre skyddsgrad.

Den färdiga plattan kompletteras med ett tunt komfortskum för att bli mjuk och smidig.

Plattan skyddas mot fukt och smuts av ett yttre nylonhölje. Detta hölje är dock inte skottsäkert eller sticksäkert förrän plattan är på plats.

NIJ standard för skottsäkerhet

National Institute of Justice, NIJ, som är en del av amerikanska justitiedepartementet har tagit fram en internationellt standard för kroppsskydd. NIJ har utvärderat och betygsatt kroppsskydd sedan 1972.

NIJ klassificerar ballistisk kroppsrustning i fem olika nivåer beroende på vilken typ av projektiler de kan motstå. För att bli certifierad på en nivå måste det ballistiska materialet inte bara motstå punktering utan också förhindra trubbigt trauma. NIJ testar både nya och ’konditionerade’, det vill säga att de är använda kroppsskydd.

Argus produkter har skyddsnivå NIJ-IIIA

NIJ-IIIA ballistiskt kroppsskydd som ny och oanvänd skall motstå 125g .357 SIG FMJ Flat Nose (FN) projektiler med en hastighet på 1470 fps och 240g .44 Magnum Semi Jacketed Hollow Point (SJHP) projektiler med en hastighet på 1430 fps. NIJ-IIIA klassad kroppsskydd som är ’konditionerad’ måste motstå 125g .357 SIG FMJ FN-projektiler med en hastighet på 1410 fps och 240g .44 Magnum-projektil med en hastighet på 1340 fps.

Med NIJ-IIIA skydd är du skyddad mot nästan nästan varje handeldvapen som finns. NIJ-IIIA kroppsskydd är lite mer än nödvändigt för en genomsnittlig civila bärare eftersom .357 SIG och .44 Magnum är ovanliga vapenkalibrar.

Skyddsnivåerna över är NIJ-IIIA är gjorda för soldater i stridszoner och extrema preppers då de skyddar mot de gevärsskott som används i krigszoner.

Så används skottsäkra produkter

För att skydda mot kulor, knivar och andra penetrerande vapen måste den ballistiska plattan var så tjock som möjligt. I vissa fall till och med kompletterad med stålplattor. Det blir dock en hård och tung platta som inte fungerar i vardagen.

Därför använder sig Argus av mjuk plattor gjorda av ballistiska fibrer som vävs samman kors och tvärs i en 3D-struktur tills de är nästintill ogenomträngliga.

Argus ballistiska plattor är gjorda för att passa in i en ryggsäck närmast ryggen. Där kan den dels skydda mot oväntade attacker bakifrån och dels användas som en sköld mot hot framifrån. Angriparen ser bara att du skyddar dig med en väska och har ingen aning om att detta är ett dolt skydd.