Region lurad med påhittad utbildning

En kvinna i Hälsingland lyckades bluffa sig till två kvalificerade jobb inom offentlig sektor med hjälp av falska uppgifter i sitt cv.

Det var i början av januari 2021 som kvinnan anställdes i en administrativ roll på två vårdcentraler inom Region Gävleborg. Det arbetsgivaren inte visste då var att de akademiska meriter som kvinnan stoltserade med i sitt cv var påhittade. Hon påstod sig bland annat ha studerat till socionom vid Lunds universitet.

Någon bakgrundskontroll gjordes inte. Det räckte att kvinnan visade upp (falska) intyg från de utbildningar hon påstod sig ha genomfört.

Kvinnan avslöjades genom att personalen upptäckte luckor i hennes kunskaper.

En riktig bakgrundskontroll hade avslöjat bluffen. Nu tvingades istället Region Gävleborg köpa ut henne för tre månadslöner. Dessutom brände regionen nio månader på att försöka lära upp en person som inte klarade jobbet.

Ny bluff för nästa jobb

Efter avskedet har den bluffande kvinnan fått ett nytt jobb inom en annan offentlig verksamhet. Även denna arbetsgivare slarvade med bakgrundsanalysen. I ansökan till sin nya arbetsplats har kvinnan visserligen raderat de falska akademiska meriterna. Däremot har hon adderat tolv extra månader till sin tjänstgöringstid inom Region Gävleborg. Och kryddat med en extra lögn där hon uppger haft en kuratortjänst inom Region Gävleborg. Något som regionen helt dementerar.

Vanligaste bluffen

Kryddade CV med påhittade uppgifter är den vanligaste bluffen vid en ansökan. Det kan vara allt från helt påhittade akademiska examina (ofta kompletterade med falska intyg) till finare arbetstitlar (kontorist blir kontorschef, svetsare blir arbetsledare …).

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/kvinnan-som-bluffade-till-sig-jobb-inom-region-gavleborg-det-skulle-jag-aldrig-gora

About Author

Related posts

Utbildning i bakgrundskontroll

2022-07-12 Argus Analytics erbjuder kostnadsfri introduktionsutbildning i hur man gör bakgrundskontroll vid anställning och för hyresgäst/bostadsrättsmedlem måndag den 10 oktober i Stockholm. Det är en halvdagskurs där du kan välja mellan att delta på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan sker med epost till info@argusanalytics.se.

Läs mer

Ingen kontroll: Sveriges Radio (som är ett skyddsobjekt) släpte in utländska it-tekniker

Nästa slarv med bakgrunskontroll: Sveriges Radio (som är ett skyddsobjekt) lät utländska it-tekniker sitta innanför skalskyddet. Sveriges Radios upphandlade 2014 ett nytt textsystem, ’Dalet’, för att hantera redaktionall arbetet. Programmet strulade från dag-1, gick långsamt och kraschade. Lösningen blev att ta in 27 externa it-tekniker. De kom från bland...

Läs mer

Leave a Reply