Vad är en skottsäker ryggsäck?

En skottsäker ryggsäck har ett extra fack på ryggsidan. I detta finns ett skottsäkert skydd som består av ett yttre nylonhölje runt en ballistisk platta. Skyddet mot skott finns i själva plattan som är tillverkad av extremt starka fibrer som absorberar och fördelar skottets energi ut i hela plattan. Därigenom minskas slagstyrkan (s.k. ‘Blunt Trauma’), kulan stoppas från att tränga igenom och skada din kropp. Ont gör det dock alltid, det är som ett hårt slag och blåmärke får du räkna med).

Plattan är uppbyggd i lager med ballistiska fibrer av aramid (Kevlar och Twaron) eller UHMWPE (EA-TEX och Dyneema). Dessa fibrer vävs kors och tvärs i en 3D-struktur tills de är nästintill ogenomträngliga. Antalet lager hänger samman med vilken NIJ-skyddsgrad plattan har. Ju fler lager, desto högre skyddsgrad.

Den färdiga plattan kompletteras med ett tunt komfortskum för att bli mjuk och smidig.

Plattan skyddas mot fukt och smuts av ett yttre nylonhölje. Detta hölje är dock inte skottsäkert eller sticksäkert förrän plattan är på plats.

NIJ mäter skottsäkerhet

National Institute of Justice, NIJ, som är en del av amerikanska justitiedepartementet, har tagit fram en internationellt standard för ballistiskt (skottsäkert) kroppsskydd.

NIJ klassificerar ballistisk kroppsrustning i fem olika nivåer beroende på vilken typ av projektiler de kan motstå. För att bli certifierad på en nivå måste det ballistiska materialet inte bara motstå punktering utan också förhindra trubbigt trauma. NIJ testar både nya och ’konditionerade’, det vill säga begagnade kroppsskydd.

Argus produkter har skyddsnivå NIJ-IIIA.

NIJ-IIIA ballistiskt kroppsskydd skall motstå 125g .357 SIG FMJ Flat Nose (FN) projektiler med en hastighet på 1470 fps och 240g .44 Magnum Semi Jacketed Hollow Point (SJHP) projektiler med en hastighet på 1430 fps. NIJ-IIIA klassad kroppsskydd som är ’konditionerad’ måste motstå 125g .357 SIG FMJ FN-projektiler med en hastighet på 1410 fps och 240g .44 Magnum-projektil med en hastighet på 1340 fps.

Med NIJ-IIIA skydd är du skyddad mot nästan nästan varje handeldvapen som finns. Inte vid någon skolskjutning i USA användes vapen som kan tränga igenom NIJ-IIIA kroppsskydd.  Detta skydd är lite mer än nödvändigt för en genomsnittlig civil person eftersom .357 SIG och .44 Magnum är ovanliga vapenkalibrar.

Skyddsnivåerna över är NIJ-IIIA är gjorda för soldater i stridszoner och extrema preppers då de också skyddar mot gevärsskott som används i krigszoner.