Vad är skottsäkert skydd?

Som du kanske vet är kroppsrustning en skyddande, ballistisk utrustning som bärs för att förhindra skador från handeldvapenbrand, knivattacker, splitter, rikoschetter, andra projektiler och liknande livsfara. Jakten på skottsäkerhet började med rustningar och handlar idag om mjuka ballistiska plattor

1923 var det ett folknöje att titta på när polisen testade sina skottsäkra västar

Kroppsskydd finns i ett antal olika stilar, former, skyddsnivåer, vikter, typer, storlekar och alternativ. Vanligast är plattor som placeras i ryggsäckar och västar.

Medan mjuk kroppsrustning och lägre nivåer av hård rustning kan ge skottsäkerhet mot handeldvapenskott, kan endast hårda kroppsrustningar (så kallade pansarplåtar) stoppa gevärsskott.

Så fungerar skottsäkerhet

Den grundläggande principen bakom hur skottsäker platta fungerar, handlar om överföring av energi. När den träffas av en kula, är plattan utformad för att sprida energin och deformera kulan, vilket avsevärt minskar trubbiga krafttrauma på vitala organ.

Plattorna är gjorda av starka fibrer som är tätt 3D-vävda i en vinkelrät väv för att skapa ett materialark (s.k. ballistisk platta). Fibrerna är ofta tvinnade för att öka styrkan, densiteten och tjockleken. Så kallade pansarplåtar kan dessutom vara belagda med harts, plast och/eller andra material för att göra dem mer solida. Ett paket av flera lager materialark packas i ett yttre skyddande nylonhölje.

Hög skottsäkerhet betyder att Argus produkter har 36 lager av UHMWPE-fibrer. En platta byggd så, skapar en skottsäker ryggsäck
Hög skottsäkerhet betyder att Argus produkter har 36 lager av UHMWPE-fibrer. En platta byggd så, skapar en skottsäker ryggsäck

När en kula eller projektil träffar en yta som är konstruerad av detta starka band, sker en överföring av energi från kulan till ytan. Ytan absorberar energin som kommer från islagspunkten och sprider den över hela ytan. Detta betyder att påverkan inte märks på bara en viss plats. Medan bäraren fortfarande kommer att uppleva kulans stöt, kommer det att kännas över ett mycket större område, vilket minskar risken för en allvarlig skada.

Varje lager av sammanvävt material i pansarplattan absorberar energin från projektilen. Eftersom alla fibrer är sammanflätade, förstärker alla fibrer varandra inom det lagret – tillsammans med lagren bakom det. Varje lager bromsar kulan lite mer, tills kulan stoppas helt. Detta gör också att kulan deformeras och “svampar”.

Den höga skottsäkerheten innebär att Magnum 357-kulor plattas till vid skott mot Argus skottsäkra platta
Den höga skottsäkerheten innebär att en Magnum 357-kula plattas (testskjutning mot Argus skottsäkra platta)

En enkel jämförelse kan man göra med hur tennisnätet stoppar en tennisboll. Nätet bromsar bollen och fördelar ut kraften från träffpunkten till hela nätet och man kan se hur energin får nätet att fladdra till hela vägen ut till de fyra hörnen.

Vilket material används i kroppsskydd?

Metall ger ett bra skydd och kan stoppa kulor. Men då det är tungt, stelt och klumpigt, är det i praktiken opraktiskt. I hård kroppsrustning används numera hårda paneler av lager av nya material som keramik/komposit och titan.

Numera är vanligaste skottsäkerhet mjuk kroppsrustning bildad av starka vävda fibrer som kan sys in i ryggsäckar, västar och kläder. Material som tog över var Kevlar som är en lätt fiber. 5 gånger starkare än stål.

Sedan kom olika kemiska fibrer som Vectran, Aramid och Spindelsilke. Men dominerade idag är UHMWPE-fibrer (Ultra High Molecular Weight Polyeten Garn) som är 15 gånger starkare än stål och 30% starkare än Kevlar.

Vissa tillverkare blandar mjuk UHMWPE-fibrer och hård keramik/komposit och titan för att maximera skyddet. Priset man får betala är klumpighet och brist på rörlighet. Soldater som använder sådana skydd jämför dem ofta med medeltidens rustningar.

NIJ testar säkerhetsklass

National Institute of Justice (NIJ), som är en del av amerikanska justitiedepartementet, har tagit fram en internationell standard för ballistiskt (skottsäkert) kroppsskydd.

NIJ klassificerar ballistisk kroppsrustning i fem olika nivåer beroende på vilken typ av projektiler de kan motstå. För att bli certifierad på en nivå måste det ballistiska materialet inte bara motstå punktering utan också förhindra trubbigt trauma.

För att kroppsrustningar ska få en NIJ-certifiering måste den klara alla NIJ:s stränga testprotokoll. De flesta tester använder minst 14 uppsättningar kroppsskydd, men för nivåerna IIA, II och IIIA testas 28 uppsättningar paneler. Vissa paneler blötläggs till och med i vatten och torkas före test av skottsäkerhet.

Amerikanska myndigheten NIJ avgör standard för vad en ballistiskt skydd klarar. Argus produkter har NIJ-IIIA
Amerikanska myndigheten NIJ sätter standard för nivå av skottsäkerhet

Skyddsklass III är den mest populära kroppsrustningen på marknaden, medan klasserna över än NIJ-IIIA är gjorda för soldater i stridszoner och extrema preppers då de också skyddar mot gevärsskott som används i krigszoner

Argus och de flesta andra leverantörerna ligger på skyddsklass NIJ-IIIA som skyddar mot nästan alla existerande handeldvapen. Inte vid någon skolskjutning i USA användes vapen som kan tränga igenom NIJ-IIIA kroppsskydd.  Detta skydd är lite mer än nödvändigt för en genomsnittlig civil person eftersom tyngre vapenkalibrar som .357 SIG och .44 Magnum är extremt ovanliga.

Skyddsklass NIJ-IIIA skall som ny och oanvänd skall motstå 125g .357 SIG FMJ Flat Nose (FN) projektiler med en hastighet på 1470 fps och 240g .44 Magnum Semi Jacketed Hollow Point (SJHP) projektiler med en hastighet på 1430 fps. NIJ-IIIA klassade kroppsskydd som är använda (dvs träffade av skott) måste motstå 125g .357 SIG FMJ FN-projektiler med en hastighet på 1410 fps och 240g .44 Magnum-projektil med en hastighet på 1340 fps.

Hur tillverkas väst och platta med skottsäkerhet ?

En skottsäker väst består av en väst med fickor för skottsäkra plattor. Västen skyddar dig inte mot skott, det är plattornas uppgift. Eftersom västen bärs direkt mot kroppen har plattan också ett lager av komfortskum och en keramisk platta. Några tillverkare använder också gummiförsegling för att hålla plattan torr. Nackdelen är dock, att gummiförseglingen inte andas och därför blir västen obehaglig att bära i flera timmar.

Skottsäkerhet på en väst täcker större yta, framför allt den mest kritiska kroppsytan, men den går knappt att dölja och gör användaren klumpig och stel. Men den absorberar och fördelar energin från ett skott ut i hela västen. Därmed minimeras slagstyrkan – även kallat blunt trauma – och därför gör det också mindre ont att bli träffad av ett skott.

Lägg för övrigt märke till att vi skriver ’mindre ont’. Även om du skyddar ditt liv med en skottsäker väst, och även om du inte dör av att bli träffad av ett skott, så betyder det inte att det inte kommer göra ont att bli träffad. För det gör ont att bli träffad av ett pistolskott, precis som det gör ont att bli träffad av en soft-air-gun. Ett pistolskott gör bara mer ont. Det är som att bli träffad av ett knytnävsslag.

Fibrerna i plattan

Den skottsäkra plattan kan bestå av aramid (inkluderande Kevlar och Twaron) eller UHMWPE (inkluderande EA-TEX och Dyneema). Oavsett vilken typ av fibrer implantatet består av, så vävs fibrerna kors och tvärs i en 3D-struktur, till dess de är nästintill ogenomträngliga.

Argus produkter använder 36 lager UHMWPE-fibrer (Ultra High Molecular Weight Polyeten Garn) som är 15 gånger starkare än stål och 30% starkare än Kevlar.

UHMWPE-fiber vävs samman till mattor som i skapar skottsäkerhet genom flera lager
UHMWPE-fiber vävs samman till mattor som i skapar skottsäkerhet genom flera lager

Skyddshölje

Det finns olika västhöljen/överdrag till de skottsäkra plattorna. Några överdrag kan därför ha fickor på bröstet, där det är möjligt att infoga ett extra skydd i form av en traumaplatta/hard-armor-plate. Bär du en väst med traumaplatta kommer du även vara skyddad mot skott från exempelvis en AK47 vilket egentligen bara är aktuellt i krigszoner..

Den färdiga produkten

När du står med den färdiga skottsäkra plattan, ska den placeras i själva västen (s.k. höljet). Själva västen är dock inte skottsäkert eller sticksäkert förrän implantatet är på plats. I en ryggsäck placeras plattan i ett särskilt fack längst bak i ryggsäcken. Finns inget sådant fack, kan de fästa mot baksidan med dubbelhäftande tejp.

Skottsäkerhet bygger alltså på en kombination av platta och hölje.

Hur man använder ryggsäck för att rädda sig själv

Vi hoppas att du aldrig hamnar i en masskjutning eller på fel plats vid en gängskjutning. Men vi vet aldrig vad som kommer att hända i nästa minut, så det är bättre att vara redo för det än att inte vara redo alls. Det är anledningen till att vi tar upp det i artikeln, och det är anledningen till att du läser den: för att vi bryr oss om oss själva och våra nära och kära.

Låt oss föreställa oss en situation. Du befinner dig i en skola eller ett köpcentrum och plötsligt hör du skottlossning. Du har din skottsäkra ryggsäck med dig. Men vad ska du göra? Hur ska du bete dig?

I och med att skjutningen redan börjat så är det inte troligt att du blir ett aktivt mål. Det betyder att du har två alternativ. Du kan antingen fly, eller eventuellt bli skyttarnas nästa mål.

Om du har och kan fly, så kan din skottsäkra ryggsäck fungera som ett extra skydd mot skyttarnas kulor.

Det är då rådet om lätta skottsäkra ryggsäckar gäller. Ju lättare din ryggsäck är, desto bättre för dig. Det går långsamma att fly från en psykopat med flera extra kilo på ryggen.

Tänk också på en öppet synbar skottsäker väst eller ryggsäck kan göra skyttarnas arga om de ser den. Därför skall din skottsäkerhet vara diskret och osynlig.

Naturligtvis kan det ibland var det bättre att släppa en tungt lastad ryggsäck och fly utan den. Men försök dock att behålla den, eftersom det alltid är bättre att ha den med sig.

När det uppstår en situation där flyktvägarna är avskurna och du inte har någonstans att ta vägen kan en skottsäker ryggsäck bli din räddning. Böj dig ner och använd din ryggsäck som en skottsäker sköld och försök att gömma dig bakom den. Även om skytten bestämmer sig för att skjuta dig skulle plattan i din ryggsäck stoppa kulorna och rädda dig.

Som du kan se ger en skottsäker ryggsäck dig mer vinst än förlust i alla situationer. Extra skydd är alltid bättre än inget skydd alls. Vi hoppas att du aldrig hamnar i en sådan situation, men om du gör det, försök att hjälpa dig själv så mycket som möjligt.

En skottsäker ryggsäck kan skydda dig mot våld
En skottsäker ryggsäck kan användas både som skydd bakåt och som en sköld framåt

Vanliga frågor – FAQ

Hur mycket kostar skottsäkerhet i en ryggsäck?

Det beror på vilken skottsäker ryggsäck du funderar på att köpa och vilka funktioner den har. Om du vill köpa en ryggsäck med inbyggd skottsäker platta går priset för sådana modeller från 2 000 till 3 500 kr. Om du vill spara dina pengar och har en personlig ryggsäck kan du köpa en skottsäker insats till den för 1000 till 3000 kr.

Fungerar skottsäkra ryggsäckar verkligen?

Ja, det gör de! De fungerar på samma sätt som kroppsskydd, och om de var dåliga skulle till exempel inte polisen använda dem. Plattorna inuti dessa ryggsäckar ger skottsäkerhet mot skyttens kulor genom att skapa en oigenomtränglig barriär mellan dem och din kropp.

Gör det ont att bli när skyddet stoppar en kula?

Ja, det gör det. När skyddet träffas absorberar och fördelar det skottets energi ut i hela plattan. Därigenom minskas slagstyrkan (s.k. ‘Blunt Trauma’), då kulan stoppas från att tränga igenom och skada din kropp. Men ont gör det dock alltid, det är som ett hårt slag och blåmärke får man räkna med.

Är skottsäkra ryggsäckar lagliga?

De är helt lagliga. Möjligen kan man hårdra det genom att hänvisa till att förordningen om krigsmaterial, men då handlar det om skyddsklass NIJ-IV som används av soldater i stridszoner då de också skyddar mot gevärsskott som används i krigszoner.

Är det inte lite sjukt att som vanlig svensk skaffa sig skottsäkert skydd?

Men vi vet aldrig vad som kommer att hända i nästa minut, så det är bättre att vara redo för det än att inte vara redo alls. Det är därför vi förbereder oss på alla eventualiteter hela tiden. Du har en bilbarnstol fast risken att krocka är obefintlig. Du har en hemförsäkring fast ditt hus aldrig brunnit ner. Du säger till din gamla mamma att hon inte skall gå ut när det är halt, fast hon aldrig ramlat och brutit lårbenshalsen. Du har hjälm när du cyklar …

Det är anledningen till att vi tar upp det i artikeln, och det är anledningen till att du läser om skottsäkerhet. för att vi alla bryr oss om oss själva och våra nära och kära. För att vi alla vill minimera risker.

Vilken är den bästa skottsäkra ryggsäcken?

Det beror på vad du anser vara de bästa egenskaperna för den bästa skottsäkra ryggsäcken. Men enligt vår ödmjuka åsikt är Argus Business Lock den bästa bland många andra ryggsäckar på marknaden. Den har många extra funktioner som gör den bekväm att använda. Dessutom är kostnaden för just denna ryggsäck mer än bara överkomlig. Så om du funderade på att köpa den perfekta skottsäkra ryggsäcken, överväg den här, så kommer du inte att bli besviken.

Åldras ett skottsäkert skydd?

Alla produkter åldras, även skottsäkra skydd. Beroende på material, ljus, vind och vatten, kan plattans kemiska föreningar brytas ner med tiden. Tekniskt skall en skottsäker platta hålla tio år, men NIJ rekommenderar att de inte skall användas mer än fem år.

Kan man tvätta ett skottsäkert skydd?

Skottsäkra skydd skall inte doppas i vatten eller läggas i tvättmaskiner. Plattorna är vanligtvis styva och en tvättmaskin skadar dem lätt, eller så kan de skada maskinen. Fibrerna inne i plattan kan försvagas av vatten. Torka därför istället av dem med en fuktig trasa.

Vid tvätt av skottsäkra kläder skall de ballistiska plattorna tas ut innan tvätt. Sätt inte tillbaka plattorna förrän kläderna torkat helt.

Kan man reparera ett trasigt hölje till ett skydd?

Med tiden kommer plattans hölje gå sönder. Då kan de ballistiska fibrerna inuti påverkas och därmed minskar skyddet. Försök aldrig under några omständigheter att reparera skottsäkra plattor.

Veta mer

Om du har några frågor eller tankar om skottsäkerhet så är du varmt välkommen att kontakta oss via mail: info@argussecurity.se eller på telefon: 010-2146640.Vi kan lösa de flesta uppgifter inom skottsäkerhet för civila, så tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig.