Argus skottsäkra filt skyddar mot skott och explosioner.

Skottsäker filt ger ett heltäckande skydd för skolor, företag och organisationer

När våldet sprids in på skolor, universitet och företag genom masskjutningar krävs skyddande förberedelser. En lösning är en skottsäker filt som man kan ta skydd bakom.

Filten är enkel att använda. Den bara finns där utan att du måste klä dig i en klumpig säkerhetsdräkt. Du håller den framför dig som en sköld och kulor från handeldvapen stoppas. .

Filten är uppbyggd med 36 lager av ballistiska fibrer av UHMWPE-fibern (Ultra High Molecular Weight Polyeten Garn) som är 15 gånger starkare än stål och 30% starkare än Kevlar. Fibrerna vävs kors och tvärs i en 3D-struktur tills de är nästintill ogenomträngliga.

Argus skottsäkra platta har 36 lager av UHMWPE-fibrer
Argus skottsäkra filt har 36 lager av UHMWPE-fibrer

Skyddet ligger i UHMWPE-fibern som fördelar skottets energi ut i hela ytan. Därigenom minskas slagstyrkan (s.k. ‘Blunt Trauma’), då kulan stoppas från att tränga igenom och skada din kropp. Ont gör det dock alltid, det är som ett hårt slag och blåmärke får du räkna med).

Skytten ser bara att du gömmer dig bakom en filt  och har ingen aning om att denna också är ett skottsäkert skydd.

NIJ mäter skottsäkerhet

National Institute of Justice, NIJ, som är en del av amerikanska justitiedepartementet, har tagit fram en internationellt standard för ballistiskt (skottsäkert) kroppsskydd.

NIJ klassificerar ballistisk kroppsrustning i fem olika nivåer beroende på vilken typ av projektiler de kan motstå. För att bli certifierad på en nivå måste det ballistiska materialet inte bara motstå punktering utan också förhindra trubbigt trauma. NIJ testar både nya och ’konditionerade’, det vill säga begagnade kroppsskydd.

En skottsäker filt från Argus har skyddsnivå NIJ-IIIA.

NIJ-IIIA ballistiskt kroppsskydd skall motstå 125g .357 SIG FMJ Flat Nose (FN) projektiler med en hastighet på 1470 fps och 240g .44 Magnum Semi Jacketed Hollow Point (SJHP) projektiler med en hastighet på 1430 fps. NIJ-IIIA klassad kroppsskydd som är ’konditionerad’ måste motstå 125g .357 SIG FMJ FN-projektiler med en hastighet på 1410 fps och 240g .44 Magnum-projektil med en hastighet på 1340 fps.

Magnum 357-kulor efter skott mot Argus skottsäkra filt
Magnum 357-kulor efter skott mot Argus skottsäkra filt

Med skottsäker filt som uppfyller NIJ-IIIA krav är du skyddad mot nästan nästan varje typ av handeldvapen. Inte vid någon skolskjutning i USA användes vapen som kan tränga igenom NIJ-IIIA kroppsskydd.  Detta skydd är lite mer än nödvändigt för en genomsnittlig civil person eftersom .357 SIG och .44 Magnum är ovanliga vapenkalibrar.

Skyddsnivåer högre än NIJ-IIIA är gjorda för soldater i stridszoner och extrema preppers då de också skyddar mot gevärsskott som används i krigszoner.

Skottsäker filt

Filten finns i flera storlekar och den större modellen kan dessutom delas och användas som två separata mindre filtar