Ballistisk platta som gör varje ryggsäck eller väska skottsäker

Med en skottsäker platta i din ryggsäck eller väska har du ett osynligt skydd när du vistas på osäkra platser.

En väska eller ryggsäck kan bli skottsäker med hjälp av en ballistisk insats (platta).

Du får ett skottsäkert skyddet som är enkelt att använda. Det bara finns där utan att du måste klä dig i en klumpig säkerhetsdräkt. Argus lösning är att diskret bygga in ballistiskt skydd i ryggsäckar och väskor.

Den skottsäkra plattan är uppbyggd med 36 lager av ballistiska fibrer av UHMWPE-fibern (Ultra High Molecular Weight Polyeten Garn) som är 15 gånger starkare än stål och 30% starkare än Kevlar. Fibrerna vävs kors och tvärs i en 3D-struktur tills de är nästintill ogenomträngliga.

Skyddet ligger i själva plattan som fördelar skottets energi ut i hela plattan. Därigenom minskas slagstyrkan (s.k. ‘Blunt Trauma’), då kulan stoppas från att tränga igenom och skada din kropp. Ont gör det dock alltid, det är som ett hårt slag och blåmärke får du räkna med).

36 lager av UHMWPE-fibrer gör den ballistiska plattan skottsäker 

Skottsäker platta som är lätt att använda

Insatsen är lätt och smidig och gjord för att passa in i en ryggsäck. Där kan den skydda mot oväntade attacker bakifrån, men även användas som en sköld mot hot framifrån. Angriparen ser bara att du skyddar dig med en ryggsäck eller väska och har ingen aning om att denna också är ett dolt skydd.

NIJ mäter skottsäkerhet

National Institute of Justice, NIJ, som är en del av amerikanska justitiedepartementet, har tagit fram en internationellt standard för ballistiskt (skottsäkert) kroppsskydd.

NIJ klassificerar ballistisk kroppsrustning i fem olika nivåer beroende på vilken typ av projektiler de kan motstå. För att bli certifierad på en nivå måste det ballistiska materialet inte bara motstå punktering utan också förhindra trubbigt trauma. NIJ testar både nya och ’konditionerade’, det vill säga begagnade kroppsskydd.

Argus produkter har skyddsnivå NIJ-IIIA.

NIJ-IIIA ballistiskt kroppsskydd skall motstå 125g .357 SIG FMJ Flat Nose (FN) projektiler med en hastighet på 1470 fps och 240g .44 Magnum Semi Jacketed Hollow Point (SJHP) projektiler med en hastighet på 1430 fps. NIJ-IIIA klassad kroppsskydd som är ’konditionerad’ måste motstå 125g .357 SIG FMJ FN-projektiler med en hastighet på 1410 fps och 240g .44 Magnum-projektil med en hastighet på 1340 fps.[/vc_column_text][vc_column_text]

Magnum 357-kulor efter skott mot Argus platta

Med NIJ-IIIA klassificerad skottsäker platta är du skyddad mot nästan nästan varje handeldvapen som finns. Inte vid någon skolskjutning i USA användes vapen som kan tränga igenom NIJ-IIIA kroppsskydd.  Detta skydd är lite mer än nödvändigt för en genomsnittlig civil person eftersom .357 SIG och .44 Magnum är ovanliga vapenkalibrar.

Skyddsnivåer högre än NIJ-IIIA är gjorda för soldater i stridszoner och extrema preppers då de också skyddar mot gevärsskott som används i krigszoner.